VARD vant pris for sitt arbeid med kjemikalier

VARD vant pris for sitt arbeid med kjemikalier

Published 19 juni, 2019

2 minute read

I to år har VARD Group AS arbeidet med å få kontroll på kjemikaliene. Resultatet er 40 prosent færre sikkerhetsdatablader, bedre risikovurdering, et eget kjemikalieforum og smartere innkjøpsordning.

 

Det var HMS- og kvalitetsleder Bertil Arntsen, som forrige uke mottok EcoOnline Award. Prisen ble delt ut under EcoOnlines årlige fagseminar om helse, miljø og kjemikalier.

I juryens begrunnelse het det: «Årets prisvinner er en ildsjel som har satt stoffkartotek på dagsorden i et av Norges ledende selskap innen design og bygging av offshore- og spesialfartøy. Det er opprettet et eget kjemikalieforum og med bedre innkjøpsrutiner, er antallet kjemikalier redusert».

 

Fra 2000 til 800 sikkerhetsdatablader

 

Det var Arntsen som selv tok initiativet til den store ryddeaksjonen til VARD. Han så at lite var blitt gjort med stoffkartoteket de siste ti årene:

– Da jeg startet denne ryddejobben lå det 2000 unike sikkerhetsdatablader i stoffkartoteket. Kun 14 av disse var risikovurdert, og ellers var det et rotete arkiv. I tett dialog med EcoOnline fikk jeg hjelp til å lage en helt ny struktur, tilpasset våre behov.

VARD eier fem skipsverft i Norge, samt flere spesialselskaper innen blant annet design, elektro, innredning og rør. Arntsen innså raskt at på grunn av alle de ulike lokasjonene, ville kartleggingsjobben ta en del tid.

– Jeg og en kollega var innom alle lokasjoner på alle avdelingene og sjekket hver eneste hylle og hvert eneste skap. Da fikk vi ryddet og kastet en del, samt arkivert sikkerhetsdatablad for produkter som ikke lenger var i bruk og i tillegg sørget vi for å laste opp for de av produktene som manglet det. Vi endte til slutt med 800 unike sikkerhetsdatablader, der samtlige ble risikovurdert.

 

Eget kjemikalieforum

 

Som en del av den storstilte ryddeaksjonen opprettet VARD et kjemikalieforum, bestående av egne ansatte samt en representant fra bedriftshelsetjenesten.

– Vi møtes en gang i kvartalet for å følge opp saker som handler om kjemikalier, som for eksempel sikker håndtering, opplæring og innkjøp. Vi ser at ved å gi en faglig vurdering allerede før innkjøp, blir det enklere å planlegge og iverksette tiltak, forklarer Arntsen.

Til andre som ønsker å gjøre en innsats for å forbedre virksomhetens kjemikaliehåndtering har han følgende råd:

– Det kan virke voldsomt og uoverkommelig, men det er bare å begynne i en ende og ta bit for bit. Involver de ansatte, da blir det enklere! Og vær klar over at arbeidet med kjemikalier er en lang prosess. Vi har holdt på i to år og arbeidet er ennå ikke over.

Fakta om VARD

VARD Group AS er et skipsverftkonsern med hovedkontor i Ålesund. VARD eier fem skipsverft i Norge, samt flere spesialselskaper innen blant annet design, elektro, innredning og rør.

VARD har også fem verft i Brasil, Romania og Vietnam, samt flere spesialselskap i Canada, USA, Kroatia, Polen, India og Singapore. Til sammen har selskapet 9 000 dedikerte medarbeidere som designer og bygger verdens mest avanserte offshore- og spesialfartøy.

Fakta om EcoOnline

EcoOnline er Nordens største leverandør av digitale tjenester for økt kjemikaliesikkerhet og kostnadseffektivt HMS-arbeid. Selskapet ble grunnlagt i Norge i 2000 har i dag 200 ansatte i Irland, Storbritannia, Norge, Sverige, Danmark og Finland. Med over 5500 kunder over hele Europa hjelper vi virksomheter med å få kontroll og følge loven.

Hvert år deler EcoOnline ute en pris til en organisasjon eller virksomhet som har utmerket seg gjennom aktivt og forebyggende arbeid med kjemikalier. Tidligere vinnere av EcoOnline Award er blant andre Havforskningsinstituttet, Hey’di AS, Trelleborg Offshore, NTNU, Forsvaret og Valvoline Oil.


Forfatter Helene Brodersen

Helene works as Head of ESG & Sustainability. She is passionate about connecting EcoOnline's solutions with the higher purpose of creating safer and more sustainable workplaces for people and the environment. As a former journalist, she dedicates her writing to translating complex topics into easy-to-read and engaging stories. Helene also holds a degree in Sustainability.

Relaterte innlegg

| EcoOnline
EcoOnline lanserer programvare for rapportering av bærekraft

London, Storbritannia, 5 mars 2024: EcoOnline, et ledende globalt SaaS-teknologiselskap, dedikert til å tilby...

| EcoOnline
EcoOnline Appoints New Leaders Across People, Revenue, and Marketing

Additions of SaaS industry veterans sets the company up for go-to-market acceleration and operational scale LONDON,...

| EcoOnline
Ecometrica, Part of EcoOnline, Launches Free Sustainability Navigator Tool

Tool aims to take the complexity out of ESG legislative compliance LONDON, UNITED KINGDOM – October 26, 2023 – October...